Alexa verilerinden grafik oluşturup sitelerin ziyaretçi sayısı, Alexa sırası ve sayfa görüntüleme bazında kıyaslanmasına olanak tanıyan Alexaholic (yakında zamanda ismi Statsaholic olarak değiştirildi), Alexa ile yaşadığı yasal problemlerden dolayı artık bu hizmeti veremiyor.

AttentionMeter.comHer ne kadar Alexa‘nın bu engellemesi sadece Alexaholic‘e dönük deÄŸil, tüm siteler için deniliyor olsa da ÅŸu anda çalışmakta olan ve aslında Alexaholic‘e göre daha geniÅŸ kıyaslama imkanları sunan AttentionMeter halen Alexa verisi bazında kıyaslama hizmeti sunuyor.

Servis Alexa‘nın yanında Compete ve Quantcast verilerine baÄŸlı grafikler de sunuyor.

Ülkemizde de bu yönde hizmet vermekte olan ve Alexa verisi ile çalışan Nokta A.Ş. girişimlerinden Dizin.com (bkz. Webrazzi incelemeleri) bulunuyor. Ancak serviste kıyaslama yapabiliyor olmanıza karşılık, sadece ziyaretçi sayıları bazında grafik alabilirsiniz.

Her ne kadar Alexa artık web sitesi kıyaslama servisini sunuyor ve Alexaholic‘i yarış dışı bıraktıktan sonra bu özelliÄŸini ana sayfasına taşımış olsada, bence bu alanda hala eksik olan bazı ürünler ve servisler bulunuyor.

Özellikle ülkemiz için istatistik servislerinin eksikliği her geçen gün girişimciler için daha büyük fırsatlar yaratıyor.

NOT: Alexaholic ve Alexa arasındaki sorun ile ilgili TechCrunch‘da da güzel bir haber yayınlandı.

4 Yorum »

Yorumlar (Bu yazının yorumları için RSS)

  1. 1. M. Ömer Gölgeli
    30 Mar 2007 20:29

    Alexa…

    İyide, Alexa’nın bu tarz bir hizmeti saÄŸlaması için tüm interner kullanıcılarını izlemesi lazım. BildiÄŸim kadarıyla ÅŸu an için Internet Explorer kullanıcıları haricinde ancak bu iÅŸlem için özel uÄŸraÅŸan kullanıcıları izleyebiliyor. Mevcubahis, hizmet olarak güzel, lakin Alexa ne derece güvenilir sonuçlar sunuyor?

  2. 2. Gökhan Çeliker
    01 Apr 2007 12:33

    Alexa zamanında bu hizmeti sunmaya baÅŸlayarak ÅŸu an bir çeÅŸit tekeldi. Rakipleri olmasına raÄŸmen hiç biri yerli siteler için Alexa kadar baÅŸarılı grafikler sunmuyor. Ayrıca birebir olmasa da çoÄŸu zaman kendi istatistik yöntemlerimizle elde ettiÄŸimiz grafiklerle Alexa’nınki uyuÅŸuyor. Tahminimce sadece Alexa Toolbar’dan gelen verileri kullanmıyorlar.

    Bu arada dizin.com’un ve AttentionMeter’in Alexa verileri ile ilgili bu aralar sıkıntıları varmış gibi görünüyor.

  3. 3. M. Ömer Gölgeli
    01 Apr 2007 16:29

    Kendi deyimleriyle, sadece Alexa Toolbar’dan elde ediyorlar bu verileri. Tabi Internet Explorer’ın içine entegre edildiÄŸini unutmayalım. Lakin Mac ve Linux için de toolbarları mevcut.

    Benim siteme her gün gelen kullanıcıların sadece %43′ünü Internet Explorer kullanıcıların oluÅŸturduÄŸu düşünülürse, benim için gayet tutarsız kalıyor.

    Açıkçası, ben güvenemediğimden olacak 1-2 farklı sistemle istatistik tutuyorum. Hoş, ne işe yarayacak bilmiyorum ama (:

  4. 4. Suat Gençer
    07 May 2007 13:30

    Alexa’nın site istatistikleri konusunda bir tekel oluÅŸturduÄŸuna katılıyorum. Fakat görünüşe göre bu tekeli ortadan kaldırmak adına atılmış çok net adımlar bulunmuyor (Türk giriÅŸimciler açısından konuÅŸuyorum). Yayına giren yeni projeler genelde Alexa, Google, vb. sitelerin verilerini bize tek elden sunmayı hedefliyor. Ayrıca ÅŸunu da hiçbir zaman unutmamalıyız ki, bundan yıllar sonrasında bile 2005 ve öncesinin verilerine ulaÅŸmak istersek baÅŸvurabileceÄŸimiz tek kaynak Alexa olacaktır. Alexa verilerinin güvenilirliÄŸi her zaman tartışılacak fakat daha iyisi çıkana kadar elimizdeki ile yetineceÄŸiz. KiÅŸisel görüşüm Alexa kötü niyetli boosting olayları haricinde genel trendi çok iyi yansıtıyor.

Yorum Yazın

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

© 2006-2008 Arda Kutsal