Google hepsini dövdü; Google Friend Connect
13 Mayıs 2008 | Sosyal AÄŸlar, Yenilikler, Fırsatlar, Analiz |Geçen yazıda bahsettiÄŸimiz MySpace Data Availability ve Facebook Connect‘ten sonra trende hızlı bir ÅŸekilde uyum saÄŸlayan Google oldu. Google ismine yakıştığı gibi ÅŸimdiye kadar yapılan en hızlı baÄŸlantı çemberini kurup Google Friend Connect ismiyle yayına koydu. Hem de bunu gerçekleÅŸtirirken diÄŸer büyük isimleri de (Facebook, Orkut, Yahoo, vs..) uygulama ağına sokarak uzun süre önüne geçilmeyecek ÅŸekilde sistemi oturtmuÅŸ gözüküyor.

Bu çemberi tanımlarken günlük yaşantımızdan örnek verirsek; komşularımızı, arkadaşlarımızı ve ailemizi içine alan kendi oluşturduğumuz bir topluluk içinde yaşıyoruz ve çeşitli günlük alışkanlıklarımız var. Yemek yemek, alışveriş yapmak, kitap okumak, vs.. uzayıp giden bu listenin her basamağında topluluğumuzla birlikte hareket etmek bizlere sosyalliğimiz açısından avantaj sağlayacaktır. Daha iyi restoranlar, daha iyi kitaplar ve belki daha ucuz bir alışveriş.
İşte Google Friend Connect aynı çemberi doğrudan internete taşıyor. Hatta günlük yaşantınızda karşınıza sıkça çıkmayan 2. ve 3. dereceden arkadaşlarınızı da ağınıza katarak. Çember uygulamaları halihazırdaki sosyal çılgınlığın tüm bu potansiyelinin kullanılmasını sağlayarak, sosyal ağ sitelerinin potansiyelini tüm site sahipleri ve dolayısıyla tüm web üzerine yaymak istiyor. Bu alışkanlıkla birlikte her web sitesi kendisini paylaşıma açarken, site üzerindeki hareketleri de daha şeffaf bir şekilde ölçümleyebilecek.

Bu web hareketinin bir diÄŸer temel kazanımı ise bu günden sonra bahsettiÄŸim market ya da kitapçının gelen müşterisini ve profilini net bir ÅŸekilde görebilecek ve sitesini sosyalleÅŸtirecek olması. DiÄŸer müşterilere de açılabilecek olan profil, arkadaÅŸlar, vb.. sayesinde de web üzerinde pangea‘yi oluÅŸtarmaya baÅŸlayacağız. Denemeyi örnek sitede yapabilirsiniz.
Bugünden sonra çok hızlı bir şekilde yukarılara çıkıp, web 2.0 dünyasına biraz üstten bakabilmenizi öneriyorum. Trendi en doğru şekilde yakalamalısınız.
10 Yorum »
Yorumlar (Bu yazının yorumları için RSS)
Yorum Yazın
© 2006-2008 Arda Kutsal
vps2
1. Mustafaa
13 May 2008 10:38
google sinirimi bozuyor herşeye atlıyor kimseyi çekemiyor erkeze rakip oluyor tekel oluşturmaya çalışıyor
2. muzo
13 May 2008 11:13
Singularity’ye dogru gidiyoruz.. Hadi hayirlisi.
3. elvirs
13 May 2008 14:35
Musatafa’ya aynen katılıyorum, herÅŸeye atılacağına daha elinde olan ÅŸeyleri bir adam etse.
Google OpenSocial’ı duyurduÄŸunda da benzer bir çılgınlıkla karşılanmıştı ama daha sonra bir ses çıkmadı. Google yeni ürün veya platformlar (sözde) duyurarak gittikçe yok olan ÅŸirket dinamizmini ört bastır edip hisselerini yukarılarda tutmaya çalışıyor, baÅŸka birÅŸey deÄŸil.
4. Umut Akyol
13 May 2008 14:44
Bu öneri X, Y, Z web sitesinin önemli olmadığı bir ortam öneriyor. FAKAT, bu ortamın oluÅŸması için X, Y, Z’nin kendi üye giriÅŸ, profil güncelleme vs.lerini açması, uyumlandırma gerekecek.
Aslında komik olan şu, büyük bir medya kuruluşu sıfır çaba göstererek sadece reklamla yüzbinlerce üyeye ulaşabilecek. Komik, zor, bayat ama imkansız değil.
Bakalım bakalım.
5. s
13 May 2008 16:02
sosyal web bitsin! anlamlı web gelsin, lütfen.
6. Tuncay Tuncer
14 May 2008 09:09
Yorumlara bakılırsa bir kesim, google biraz durulsun istiyorlar…
Peki neden? mesela elvirs google’ın mevcut sistemlerini iyileÅŸtirmesini, daha sonra yeni uygulamalara atılmasını istemiÅŸ. Sanki yapıp bırakıyor google uygulamaları.. Böyle bi ÅŸey olabilir mi?
Ufku geniÅŸ tutmak lazım, aynı Google’ın yaptığı gibi.. Tek kelimeyle helal olsun!!!!
gelelim google connect’e.. Bence mükemmel bir uygulama. Henüz servis halindeymiÅŸ, büyük bir sabırsızlıkla bekliyorum ben açılmasını… Bu kadar basit fakat yararlı bir düşünceyle 10 milyon kullanıcıya ulaÅŸma imkanı verilmesi kadar güzel bir ÅŸey olabilir mi?
7. haluk
15 May 2008 08:10
neden beÄŸenmemiÅŸ arkadaÅŸlar anlamadım. google biraz dursun diye bi sebep olabilir mi. belki bu servis yaygınlaşırsa her siteye tek tek üye olmak zorunda olmicaz. tek tıkla üye olmuÅŸ gibi olcaz. daha ne olsun…
8. Murat Kahraman
17 May 2008 21:25
Facebook izin vermemiÅŸ. Google gerçekten iÅŸini biliyor, Facebook ilk defa kullanıcılarından tepki görecek gibi (beacon’da hızlı davranarak atlatmışlardı).
9. H. Cihan Salim
19 May 2008 19:07
Erhan’cığım daha LinkedIn’deki soruna da cevap yazamadım, Friend Connect ile de ancak yorum yapabiliyorum. Zaten blogumdaki bir önceki konu buydu, çok iyi denk gelmiÅŸ.
Düzeltmek ve dikkat çekmek istediÄŸim Google’ın Friend Connect’inin bir iFrame çerçevesinde sosyal aÄŸ ile iletiÅŸime geçeceÄŸi, kullanıcın da yine böyle bir yolla arkadaÅŸlarıyla etkileÅŸeceÄŸi. Lafın kısası, site sahibi, yöneticisi, iÅŸleticisinin sitesinde sosyalleÅŸen kullanıcılar hakkında detay bilgi alamayacağı görünüyor ÅŸu aÅŸamada. Yani örnek verdiÄŸin “profilleme” ÅŸu aÅŸamada yapamayacak.
Ama Friend Connect’e çıkacak olası bir rakip bu konuda site sahiplerine avantaj saÄŸlamaya çalışıp öne geçmeye çalışır mı… Zor, çok tartışmalı bir konu ama göreceÄŸiz.
10. Erhan Erdogan
19 May 2008 22:23
@H. Cihan Salim
futuristik kısmı profilleme olmuÅŸ; bir de zaten iÅŸler çok birbirine girdi @Murat Kahraman’ın dediÄŸi gibi Facebook çekti kendini.
Tekrar özetleyeceğim ilerleyen günlerde. İlgin için teşekkürler.
*Linked sorularını takip etmen güzel olur : )