Turkcell fark yaratan yeni bir servisle karşımıza çıktı. Åžimdiye kadar yapılmış tüm ‘kontör kazandırma‘ vaatli uygulamaları gölgesinde bırakacak ve dünyayı yepyeni bir reklam mecrasıyla tanıştıracak servisin ismi Tonlakazan.

Biri sizi ararken karşı tarafa arama tonu yerine markalanmış tonlar dinleterek kazanacaksınız. Sisteminin kurgusu gördüğünüz gibi çok basit. Reklamverene mi, reklam dinletene mi yani kullanıcıya mı daha çok kazandırıyor sorusuna yanıt vermekte gerçekten hala zorlanıyorum.

Bir deneme kullanıcısı olarak deneyimlerimi doğrudan sizlere aktarmak ilginizi daha çok çekecektir.

Öncelikle, seçtiÄŸim “İpana” markasının müziÄŸi yani markalanmış tonum karşı tarafta inanılmaz güzel bir etki bıraktı. Telefonu her açtığımda karşılaÅŸtığım “İpana naber?” esprili soruları ya da yanıtlamadığım çaÄŸrılardan sonra gelen “İpana nerdesin?” mesajları gerçekten mecranın etkisini gösteriyor. Tabii ki bu arada ben de yanıtladığım her çaÄŸrıda yıllardır sevdiÄŸim bir markanın üstünden kontör kazanıyorum. Hatta bir kaç günde 24 kontör kazanarak, tüm abonelik ücretlerini ÅŸimdiden çıkardım. Ayrıca markamı da tonumu da çok seviyorum.

her gün - o güzel uykundan - uyanıp da baktığın o aynadan - gülümsemen bize armaÄŸan - çünkü sen - gülerken gülerken çok güzelsin - sen var ya sen gülerken - sen var ya sen çok güzelsin - sen var ya sen - gülerken ….. - çok güzelsin

Sistemi internet üzerinden tamamen denetleyebiliyor olmanız ve tüm işlemlerinizi Turkcell güvencesiyle gerçekleştirmeniz servise değer katıyor. Bunun yanında açık bir şekilde yazılmış olan kullanım şartlarında servis kullanıcıya net bilgiler sunuyor.

Kullanım şartlarından çekip çıkarttığım bir diğer not da bu servise üye olarak aynı zamanda Turkcell ÇalarkenDinlet abonesi olduğumuz. Sonuç olarak sistemden zarar etmemeniz için kısa vadede haftada 2-3 kere aranmanız bile yeterli oluyor - ki bu sayının üstüne zaten çok çok çıkıyoruz. Marka yönündeki bir diğer avantajı da yanıtlanmayan çağrılar da markalanmış tonlar uzun uzun dinlenmeye devam ediyor - yani reklamverene sadece harika tonlar yaratmak kalıyor.

Yenilikçi Tonlakazan fikrini dünyaya kazandıran ve bunu ölçümlenebilir bir ücretlendirme modeli olan CPL (Cost per Listening/Dinletme başına maliyet) ile baÅŸarıyla modelleyen 4Play‘e deneme kullanıcısı davetleri için teÅŸekkür ediyorum.

EkleBunu Sosyal Paylaþým Butonu

31 Yorum »

Yazıya link verenler (Trackback URL)

  1. 1. Tonla kazan ile kontör kazanın
    14 May 2008 19:14

Yorumlar (Bu yazının yorumları için RSS)

  1. 1. banu soysal
    14 May 2008 12:52

    benim reklamlara tahammülüm yok. reklam müziği çaldığı anda kapatırım. bu durumda karşı taraf beni aramak durumunda kalır, onun kontörleri gider. benim bu işten zararım olmaz =) kaybeden o olur.
    turkcell’e bu uygulama için ne kadar teÅŸekkür etsem azdır.

  2. 2. Cenk
    14 May 2008 12:52

    ÅŸunu açıkça ifade etmeliyim ki kapitalist dünyanın reklam anlayışından artık nefret eder oldum. boÅŸ bulunan heryere de reklam konmaz ki be kardeÅŸim. afedersiniz pisuvarda iÅŸinizi görürken bile gözünüze gözünüze reklam sokar oldular. yeter ama, gerçekten yeter…

  3. 3. Ergün Özyurt
    14 May 2008 13:21

    rss reader’dan buraya yorum yazmaya geldiÄŸimde tam da cenk’in yazdıklarını yazma niyetindeydim.

    yeter artık be “paylaşıyoruz” yalanı altında reklam kampanyaları. bu mudur insanoÄŸlunun evrimi, geliÅŸimi, medeniyetini yükseltiÅŸi, kendi deÄŸerini arttırışı…

    idiocracy‘den sahneler geliyor aklıma.

    birisi de çıkıp demez ki biz böyle bir fikir bulduk ama kar amacı gütmeyeceğiz. menümüzdeki toplumsal duyarlılık altına gururla koyacağız.

    başka bir gsm operatörü çıksın ben sadece toplumsal duyarlılık adına koyuyorum bu hizmeti, kontör / süre falan vermiyorum desin; hemen ona geçerim.

    ha yalnız; yarın öbürgün çıkar proje sahibi, biz de şu şu sosyal sorumlulukları üstlendik der.. yeriz devam ederiz.

    ne kadar dayanırım bilmiyorum ama bu ÅŸekilde “reklam alan” kiÅŸileri, belirlediÄŸim andan itibaren aramayacağım.

  4. 4. Natali YeÅŸilbahar
    14 May 2008 13:37

    4 Play Ekibini mobil dünyaya kazandırdıkları bu harika uygulama için tebrik ediyorum.
    Aradığınız kişinin telefonu açmasını beklerken, onun hakkında bir bilgiye daha sahip oluyorsunuz; kendine yakın bulduğu marka!:)

  5. 5. Erhan Erdogan
    14 May 2008 13:39

    Pardon araya girmek istemezdim yorumların, çok samimi yorumlar hepsi gerçekten. Ben de aynı şekilde samimiyetle şunu belitmek istiyorum.

    Bir oyunun içine çekildiyseniz - oyunu kurallarına göre en doğru şekilde oynamalısınız ya da kendinizi tamamen dışarı çıkartmalısınız.
    Sizce mevcut düzende(hepimizin birbirini içine çektiği bu düzende) bugün bunlardan hangisini yapabiliriz?

    Ben bu servisin birinci seçeneği tamamen karşıladığına yürekten inanıyorum.

    Mecra farkındaysanız marka ile kullanıcı arasındaki iletişime ilginç bir şekilde katkıda bulunuyor.

  6. 6. Ersin ÇAKAR
    14 May 2008 14:48

    Erhan a katılıyorum , herkesin samimi bir şekilde yorum yapması çok güzel.

    Burda önemli olan nokta olaya hangi açıdan baktığımızdır.Eğer web girişimini inceleme tarafından bakarsak - ki webrazzi de genel olarak bu açı var- , kişisel fikrim başarılı bir uygulama.Dııt Dııt sesini reklam yayınları ile değiştirerek hem kullanıcıya hem kendine kar sağlıyor.Başarılı bir fikir , güzel bir iş modeli.

    Etik açısından baktığımızda günümüzde özellikle İstanbul da yaÅŸayan biri olarak , alışveriÅŸ merkezindeki yürüyen merdivenin yürüyen bandına kadar her yer reklamlarla doldu.Her gün sokaÄŸa çıkarken bakalım bugün nereye reklam vermiÅŸler die düşünüyo insan.Gerilla pazarlama son noktasında.Güzel İstanbul yerini Reklamlarla İstanbul a bırakıyor gibi…

  7. 7. erCan
    14 May 2008 15:55

    Olumsuz görüş bildiren arkadaşlar ilginç bir pazarlama fikri olarak değil de tüketici bakış açısıyla yaklaştığı için ki doğrusuda budur zaten sonuna kadar haklılar tabi.
    Bu servise dahil olunmamasına rağmen,arama sonucunda istenmeyen bir pazarlama fikrine alet olmak hoş değil tabi, sadece bu servis içerisinde yer alanlar arasında böyle bir sitem uygulanamaz mıydı ? Elbette olurdu fakat, tüketici odaklı düşünen bir firma olması gerekirdi ortada bunun için.
    Tabi pazarlama fikri açısından baktığınızda hakkını da yememek lazım fakat ‘’Dünyayı yepyeni bir reklam mecrasıyla tanıştıracak …’’ cümlesi fazlasıyla iddalı bir yorum olmamış mı sizce de?

  8. 8. Hasan Fırtına
    14 May 2008 16:14

    ercan beyin dediği gibi olayın iki boyutu var tüketiciler için rahatsızlık verici gibi dursada Turkcell in güzel bir iş çıkardığını düşünüyorum.
    Aria döneminde arandıkça kontor kazanılıyordu.o zaman bizim insanımız duvarlara kız isimleri veya çok ucuz ev araba arsa ilanı vererek kontor kazanmıstı.Yine bugunlerde bol Turkcell numarası gorebiliriz :)

  9. 9. Erhan ErdoÄŸan
    14 May 2008 16:26

    Bu yazıyı yazanla adım ve soyadım aynı:D O yüzden yanlış anlaşılmasın ben yazıyı yazan değilim:D

    Her zaman dıııt dııt duyacağıma bir reklam duymak daha hoştur. Hem aradığımda karşı tarafa da bir katkım olacak , boşuna aramış olsam bile.
    Gelelim ben bu reklamı kullanır mıyım? Kartım olsa idi eğer mutlaka kullanırdım. Havadan kontör geliyor daha ne?

  10. 10. Erhan Erdogan
    14 May 2008 16:33

    @ercan
    Sizce’ye ben dahil miyim bilmiyorum ama yanıtlamak istiyorum. Cevap hakkı doÄŸmuÅŸ sayın. : )
    –Birincisi iddialı bulduÄŸunuz kısım için. “TonlaKazan, the world’s first RingBack Tone mobile advertising platform, is a unique and innovative solution for the advertising industry.” United Business Media - PRNewswire’ın Tonlakazan yorumu da aynen bu ÅŸekilde olmuÅŸ. Onların yorumlarını da sorgulayabiliriz tabii ki benimkinde olduÄŸu gibi. Ama bir çok kaynak doÄŸrularken, bu kadar araÅŸtırmayı Türk zekasına - Türk çocuÄŸuna güvensizlik olarak algılarım : )
    –DiÄŸeri de “sadece bu servis içerisinde yer alanlar arasında böyle bir sistem uygulanamaz mıydı ? Elbette olurdu fakat, tüketici odaklı düşünen bir firma olması gerekirdi ortada bunun için.” yorumunuzun bu kısmı için de uygulama ‘beta’ da fikir de yeni denendiÄŸi için sadece ÅŸunu söyleyebilirim. Neden olmasın? Önümüzdeki günlerde Turkcell çıkıp - reklam dinleyen Turkcell aboneleri de bundan sonra kontör kazanacak diyebilirler. Fikir taze - ilgiyi çektiÄŸi de ÅŸimdiden açık.
    Yorumların kalitesi için hepinize ayrıca teşekkür ederim. Hayalimdeki iletişim buydu benim her zaman!

  11. 11. Erhan Erdogan
    14 May 2008 16:38

    @Erhan ErdoÄŸan(isim benzerliÄŸimiz var:)
    Åžimdi bir matematik öğretmeni çıksa da sana şöyle dese keÅŸke: “senin ismin bundan sonra Erhan Kemal ErdoÄŸan olsun.:D

  12. 12. erCan
    14 May 2008 17:26

    @ erhan erdoÄŸan
    ”Ama bir çok kaynak doÄŸrularken, bu kadar araÅŸtırmayı Türk zekasına - Türk çocuÄŸuna güvensizlik olarak algılarım : )”

    Önecelikle herhangi bir araştırma yapma gereği duymadım yorum yaparken,daha önce okuduğum kaynaklardan edindiğim bilgiyi paylaşmak istedim.Bildiğim kadarıyla bazı avrupa ülkelerinde bu sistem daha önce denenmişti.Bu yüzden bu durum ortadayken bunun Turkcell tarafından reklam mecrasını değiştircek,ve kendilerinin yarattığı bir ilk olarak sunulmasından rahatsızlık duydum o kadar.

    Ayrıca doğru olmayan her kaynak sorgulanabilir ve araştırmanında herhangi bi zararı da yok kanımca,bunu bu şekilde algılamanızı da Türk kullanıcısının zekasına güvensizlik olarak algılarım:)

  13. 13. Erhan Erdogan
    14 May 2008 18:11

    @ercan
    Efendim kaynaklarla gelelim, bilimsel olalım lütfen :D Çok üstten bu konuÅŸmalar, ayrıca ben kullanıcı potansiyelini sevmesem - güvenmesem bir satır yazı yazmam Türkiye’de. Bilginize ; )

  14. 14. erCan
    14 May 2008 18:37

    Sanırım bundan sonra yer,tarih,zaman ve kaynak gostererek yorum yapmak gerekiyor Webrazzi’de, yoksa çok üstten yorumlar bunlar diye deÄŸerlendirilebilir:) Birde bir sene önce okuduÄŸunuz kaynağı bulamamak vardı tabi,neyse google saÄŸolsun.

    Kaynak:Referans
    ”Tarih:22.08.2007”
    Kablosuz telekomünikasyon sistemleri uzmanı Jeff Kagan, PC World dergisine yaptığı açıklamalarda, “Bu yeni modelin ne kadar baÅŸarılı olacağını bilemiyorum. DAHA ÖNCEDE FRANSA DA DENENEN reklam destekli cep telefonu modelini geliÅŸtirmek için 10 YILDIR çalışılıyor ancak ÅŸu ana kadar baÅŸarı saÄŸlanamadı” dedi ve cep telefonu almaya yetecek bir yetiÅŸkinin bedava konuÅŸma için reklamları dinlemeyeceÄŸini savundu.

    http://www.referansgazetesi.co....._KOD=76477

  15. 15. Erhan Erdogan
    14 May 2008 19:46

    @ercan (sayın Çandar diyesim geldi:D)
    Ben bilimsellik diyorum sen bir blog’a gazete linki ekliyorsun :D Gazetenin anlatamadığını blog’dan anlatmakta yarar var.
    Haberde geçen bir telefon, Google, MySpace, Virgin’in sırasıyla prototip ürettikleri reklam-destekli cep telefonları.
    Nedir reklam destekli telefon bunu anlatmadan önce ek bilgi çeşitli stratejileri gözden geçirelim. Linklerime döndüm senin için, bir bir ekliyorum bu stratejileri. 2006 sonu http://venturebeat.com/2006/11.....will-work/
    burada mms/sms pazarlama, wap banner, lokasyon odaklı, oyun içi, online kupon, bir de ölü zamanlarda(download sürelerinde) reklam yayınlama.
    Senin Referans linkindeki haber de google’ın açıkladığı reklamlı telefon. myspace ve virgin denemelerinin benzeri bu sistemde telefonlar tamamen bu firmaların sponsorluÄŸunda sunuldu - prototip geliÅŸtirildi. browser, arama motoru, vb.. bu markaların ürünleri olup; hatta 15-30 saniye arası her konuÅŸma öncesi(baÄŸlantı kurulduktan sonra) reklam dinleterek görüşmeleri de bedavaya gelmesini kapsayan kurgulamalar içeriyordu. sonra da jeff kagan alıntıladığın açıklamayı yapmış. hatta bu açıklamanın sonunda bile olumlu bir ifade var aslında, kesmiÅŸsin. elbette bir alanı-kullananı olur bu telefonu’na geliyor sonu cümlenin sanırım. bu linkte bahsettiÄŸin haberle ilgili, ben okuyamadım. ama kelimeleri eÅŸleÅŸtirdi google, senin metinle - buyur : ) http://www.computerworld.com/a.....geNumber=1
    *son not: gazetelerin teknoloji haberlerinden nefret ediyorum, mümkünse okumayın - onlar da yazmasınlar :D

  16. 16. erCan
    14 May 2008 20:39

    @Erhan Erdogan
    Webrazzi yazarı olmanın gereklerinden biride biz kullanıcıları aydınlatmak değilmidir, ancak bunu yaparken kullanılan üslübada dikkat edersenİZ sevinirim.
    @çandar: kullanıcılara lakap takan bir blog yazarıyla da tanıştığıma sevindim ayrıca:) hayalimde ki iletiÅŸim de buydu demiÅŸtiniz sanırım :) Normalde bu nokada Arda Kutsal’ın sabrı ve üslubu devreye girerdi,ayrıca uygun uslubu gosteremeyecekseniz cevaplamamayı tercih edebilirdiniz,zorunluda deÄŸilsiniz zaten.Aksi takdirde kendini tatmin etme çabasından baÅŸka bir ÅŸey olacağını sanmıyorum..Genede sizin gosterdiÄŸiniz üslübun dışına çıkarak teÅŸÅŸekür ediyorum,daha fazala uzatmamaktada fayda görüyorum ve pes ediyorum yada diyorum:) buyrun sahalar sizindir:)

  17. 17. Ekim Nazım Kaya
    14 May 2008 20:39

    Bir düzeltme: PRNewswire kendisine gelen basın bültenlerini yayınlayan bir bülten ajansı, bir nevi kurumsalhaberler.com… Bültenin içeriÄŸini doÄŸrulama sorumluluÄŸu bulunmuyor. Bültenler bir bedel karşılığı yayınlanıyor.

  18. 18. Erhan Erdogan
    14 May 2008 20:51

    @genel
    Defne Bali, Corporate Communications
    Tel: +90-212-313-2320
    Email: defne.bali@turkcell.com.tr
    Ben yanlış olmasın diye kaynağa yönlendiriyorum herkesi. Resmi açıklamayı kendiniz temin ederseniz, daha verimli bir sonuç alacağız.
    Tekrar teşekkürler. Ben konuşur gibi yazdığım için yazılar yanlış da anlaşılabiliyor, yorumlarda. Bir yanlış anlaşılma olmuşsa, klavyemi suçlayalım : )

  19. 19. erCan
    14 May 2008 22:56

    @Erhan ErdoÄŸan
    İletişime geçip,yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını özellikle belirtiğin için teşşekkürler,şimdi klavyeni sorumlu tutabilirim:)
    Ayrıca Emre Kongar benzetmesini Çanadar’a tercih ederdim hatta iltifat olarak bile alabilirdim bunu :)

  20. 20. Erhan Erdogan
    14 May 2008 23:19

    @ercan (sayın kongar:D)
    Yorum farkı’nı izlemeyeceÄŸim bir daha. Etkisinde kalıyorum. : ) Ben teÅŸekkür ederim.
    @Ekim Nazım Kaya
    Açıklama için teşekkürler, dediğim gibi çok hızlı geçti yorumlar bugün. : )

  21. 21. Ender
    15 May 2008 00:43

    Çalarken dinlete kurumsal bir yapıda olduğum için kullanmıyorum ancak çalarken dinlet müziğini devamlı değiştiren iki arkadaşıma linki verdim sevinçten uçuyorlardı:P
    Bazı vatandaÅŸların bunu kötüye kullanıp bilmediÄŸi numarayı çaldırıp kapatıp tekrar geri aranmasını saÄŸlayabilir. Bu uygulamanın kötü yanlarını düşünmüşlerdir inÅŸ. Geçenlerde 2.Bahar kampanyası adı altında sms spam dalgası oluÅŸmuÅŸtu. Bazı salaklar bu mesajı hiç bilmediÄŸi numaralara dahi atmışlar sırf kontur kazanmak adına, hadi arkadaÅŸlarına attın niye tanımadığına atıyorsun…
    Sadece google’a bedava kontur yazın sponsor baÄŸlantıları görün millet bedava kontur arıyor. Bence spam ÅŸikayet mail sistemi felen olmalı… ÖrneÄŸin XXX nolu numara beni arıyor kapatıyor ben arayınca açıp kapatıyor gibilerine. Fikir süper, sistem süper tek problem bu! Tabi kontur harcama olayı olduÄŸu için Turkcell’in pek umrunda olmaz.

  22. 22. Selo Bilo
    15 May 2008 03:25

    balon…balon…baloooonnnn !

    avea’nin aran-kazan kampanyasini hatirlayalim. nasildi ? vatandas printerden 50 adet sayfa basiyordu… ne diyordu ? 1.500.000 maas (o gunun parasiyla tabii) + SSK + YOL Tel : 0.505.XXXXXXX

    reklamveren bugun turkcell partneri reklam ajanslari / uzantilari hatirina ucer beser butce aktarir tabii, ama sonrasinda pek bir yozlastirilmaya mahkum bir servis canim !

  23. 23. Onur ALMIÅžLAR
    15 May 2008 09:03

    Çok ilginç!Ben ÅŸu blog dünyasına adım attığım ilk gün,aklımdaki bir fikri yazmıştım;”Bedava Telefon Hattı”.Bu fikri hiç bir araÅŸtırma yapmadan yazmıştım!Benim fikrimde reklama dayalı bir sistemdi!Tabi amatördük,ilk yazımızdı!Yazıyı okumak isteyenler için Yazı Lİnki

  24. 24. Serkan Köylü
    15 May 2008 11:08

    Şikayet edenler olabilir bu uygulamadan ama bence harika bir fikir. Yepyeni bir mecra daha kazanılmıs oldu ve her iki taraf da bu işten karlı cıkacak gibi:)

  25. 25. engin
    15 May 2008 12:27

    @Ender
    Konturu kazanmak için aranan kişinin telefonu açması lazım

  26. 26. Emre Yılmaz
    16 May 2008 02:05

    akıllıkca gayet akıllıca.. ne kadar tüketici olarak hoşuma gitmese de .. kabul etmeli

  27. 27. ekin
    16 May 2008 10:05

    mükemmel bence. anlaşılamamış olan kapitalist sistemin iyi taraflarından biri olarak sayılabilir diye düşünüyorum. reklamın ne zararı var ki. herkes kazanıyor bu durumda.

  28. 28. özge
    16 May 2008 11:17

    @ekin
    “capitalism for dummies”

  29. 29. elvirs
    19 May 2008 18:13

    tonların bilinen ve marka değeri iyi olan markaların tonları olması çok güzel olmuş. ayrıca bayıcı ürünümüz şöyle güzel böyle güzel değil de güzel şarkıların melodileri olması ayrı bir artı. sevdiğim ve tanıtılmasını hakkettiğini düşündüğüm markaların tonlarını gocunamadan eklerdim mesela:)
    bu arada kayıt için davetiye gerekiyormuş, olan varsa bana da gönderebilir mi? teşekkürler

  30. 30. mehmet
    21 May 2008 19:44

    bence güzel bir sistem tabiki tüketici olarak rahatsız olanlar olabilir. bu arada davetiyesi olan bana gönderebilir mi?

    flugtag@msn.com :)

Yorum Yazın

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2006-2008 Arda Kutsal
39 queries. 0.646 seconds.