Burak Büyükdemir ile Webrazzi.TV‘de keyifli bir sohbet gerçekleÅŸtirdik. Sohbetimizde eTohum‘dan baÅŸladık, giriÅŸimcilerin ihtiyaçlarına geldik. Keyifli ve bilgilendirici bir program oldu. İster buradan, ister Webrazzi.TV‘den direkt izleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar
- Webrazzi.TV Pilli ofisinde
- etohum.tv yayında!
- Webrazzi.TV: Golden Horn Ventures ile risk sermayesi üzerine
- TechCrunch & Webrazzi Meetup fotoğrafları
- Webrazzi.TV iLab Ventures ofisinde…
- MeetUp videoları Webrazzi.TV’de! Evet, Webrazzi.TV de yayında!
- Webrazzi MeetUp - San Francisco’nun ardından
- TechCrunch & Webrazzi MeetUp etkinlik programı
- 129. bölümünde TeknoSohbet.tv’deydim.
- TechCrunch50 canlı yayın
14 Yorum »
Yazıya link verenler (Trackback URL)
Yorumlar (Bu yazının yorumları için RSS)
-
Gerçekten çok güzel bir sohbet olmuş. İhtiyacım olan bir çok bilgiye birinci ağızdan ulaşma yardımcı oldu.
Böyle değerli konuklarla yapacağın sohbetleri dört gözle bekliyor olacağım Arda abi. -
2. Onur Özdemir
26 Tem 2008 17:44Tam da bu buluşmayı bekliyorduk açıkçası
AÄŸzınıza saÄŸlık, açıkçası Nokia reklamını da görünce aklımdakinin gerçek olacağına inancım çok daha arttı : İnternet, televizyon dünyasını ele geçirdiÄŸi an (ki malum geliÅŸtirilen teknolojiler ve projelerle çok uzak bir tarih deÄŸil gibi duruyor) Webrazzi.tv televizyon ekranlarından çok daha fazla kiÅŸiye ulaşıyor olacak. Merak ve heyecanla bekliyoruz… -
3. Onder EREN
26 Tem 2008 18:31Etohum, türk internet girişimciliği için son derece önemli bir organizasyon. Takip eden süreçte bu alanda profesyonelleşme ve örgütlenme için önemli gelişmeler kaydedilmesini sağlayacaktır.
Her çarÅŸamba yaptıkları Etohum buluÅŸmasına TakasMerkezi.com projemiz ile konuk olma ÅŸansı yakaladığımız için, içinde yer alanların katkılarını deneyimleme ÅŸansımız oldu. (http://tinyurl.com/68ug3b) Kesinlikle harika insanlardan oluÅŸuyor ve giriÅŸimcilerin en büyük ihtiyacı olan “kafasını kaldırıp kullanıcı tarafından projeye bakabilme” imkanını saÄŸlıyor. Ki bu sadece bir buluÅŸma.
Organizasyon faaliyete geçtiÄŸinde tohum aÅŸamasındaki startuplara saÄŸlayacakları katkıyı düşünemiyorum bile ve keÅŸke biz de projemizi, en başından, etohum gibi bir kitlenin desteÄŸi ile geliÅŸtirme ve ivmemizi arttırma ÅŸansı yakalasaydık diyorum. Bundan sonraki buluÅŸmalarda yer alarak bu “birlik olma” hareketinine demirbaÅŸ olarak katılacağım.Yolunuz (yolumuz) açık olsun Etohum…
-
4. Taci Yalçın
26 Tem 2008 23:23Etohum gerçekten de Türk internetinin geliÅŸmesi için oldukça faydalı olacak, lakin benim yorum yazma nedenim etohum deÄŸil, genel olarak Televidyon’da gördüğüm (aynı zamanda yanlış olduÄŸuna inandığım) bir durum.
Malum, hepimiz televizyon programlarından aÅŸinayız. Bir sunucu reklam arasından sonra ”televizyonlarını yeni açan seyirciler için” reklamdan önce neler konuÅŸuldu, neler yapıldı kısa bir özet geçer. Bu durum uzun zamandır Teknosohbet’te de karşımıza çıkıyordu, Serdar Bey’den iÅŸi kapan Arda abide de karşımıza çıkıyor. Bu bir negatif eleÅŸtiri deÄŸil, sadece bir öneridir.
Efendim, zaten yayın süresi çok kısa, yani tadına doyum olmayacak türden. Reklamdan sonraki bir veya birkaç dakikayı özet geçmekle harcamayalım. Çünkü burada kimsenin reklamlardan sonra videosunu açma durumu yok. Uzun yayınlar olsa, bu bir veya birkaç dakikanın elbette önemi olmayacak ama yayınlar 10-15 dakika arasında olunca, ister istemez insanın içi gidiyor harcanan zamana:)
Elbette bunun başka bir nedeni de olabilir. Örneğin reklamdan sonra konuyu kapmak, ilk bölümdeki ivmeyi tekrar yakalamak adına da yapılıyor olabilir böyle bir şey. İçinde olmadığımız için bilemiyoruz ama eğer böyleyse de saygı duyar, önerimizi geri alırız efendim
Sevgiler ve başarılar Arda abi. -
5. Ersin KOÇ
27 Tem 2008 00:43Bir önceki konuda da dile getirdiğim gibi yatırımcılardan beklentiler abartılabiliyor. Efendim billboard reklamları vereceğiz bunun için bu kadar bütçe gerek sözüne karşılık yatırımcının iyi de güzel kardeşim senin projen ne getirecek dediğinde tıkanmak sizin projenizin hayaller üzerine kurulduğunu gösterir. Eminim bu etohum günlerinde de çok benzer durumlar söz konusu olacaktır. Hiçbir yatırımcı bu işlere sosyal sorumluluk veya ne güzel düşünce diye para yatırmaz.
Tek kıstas vardır. O da para kazandırma ihtimali.
Etohum fikriniz bizi ilgilendirmiyor diyor ama, ilgilendirmeyen fikre nasıl yatırımcı bulunabilir? İlla ki dile getirilecek ve fikriniz aşırılabilecek. Benim klasik bir sözüm vardır, bilgi bende ise değerlidir. Eğer bilgi paylaştıkça çoğalıyor felsefesini benimserseniz asla maddi başarıyı yakalayamazsınız.
İnsanın ruhunda girişimcilik yoksa o kişi eğitimle birşey yapamaz.Bugün internet üzerinde proje geliştiren herkesin tek sorunu geçim derdidir. Kimse projemi rahat rahat yapıyorum ama sonrası ne olacak, bunun reklamı sunucusu diyecek kısma ulaşamadan yokolup gitmektedir. Oysa melek yatırımcılar çok fazla bağlayıcı hüküm koymadan çok düşük bütçeler ile önlerine gelen fikirlere kucak açmalı, sanki maaş öder gibi temel giderleri karşılamalı ve projenin bitmesine odaklanmalıdır. Ben eminim ki günümüzde yazılımı vb. bitmiş hiçbir fikir çöpe gitmeyecektir. Yani tohum aşamasında planlı programlı ve madden kafanız rahatsanız, tek kişi veya ekip hiç farketmez, başarı tek hedef, başarı tek sonuç olacaktır.
Ayrıca projelerinizi geliştirirken dikkat etmeniz gereken şeylerden birisi de bu sitelerin kullanıcılarının internet bilgisi olmalıdır. Yani siz sanmayın ki tüm internet kullanıcıları bir siteye girince nereye tıklayacağını biliyor, hangi ikon ne işe yarar bunu leb demende anlıyor veya sitede gezerken istediği sayfaya çok rahat gidiyor. Nette dolaşan potansiyel ziyareçileriniz cidden amatör kişiler, aynı linke çift tıklayanlardan tutun, interneti Google sananlar var.
Eğer girişimcilere bu öğretilirse emin olun çok daha başarılı işler çıkacaktır. Ayrıca her girişimin maliyet, kazanç analizi hayali rakamlarla değil gerçek değerler üzerinden yapılmalıdır. Yani bu site 3 ayda buraya gelecek demek müneccimliktir.
Müneccim iseniz sizin yatırımcıya ihtiyacınız yoktur. Umarım etohum projesi de e-fikrim gibi hikaye kalmaz. E-fikrim projesinde 3. olan ve tek sitesi olan sözde ödül almış şey altı üstü paket bir yazılım üzerinde sucuk satmak ise, buna proje diyenler mi utanmalı yoksa buna ödül verenler mi sormak zorunda hissediyorum kendimi.
ETohum buluşmalarında yatırımcı kimliği ile kimler katılacak? Yine bildiğimiz 8-10 tane grup mu yoksa gerçek melek yatırımcılar mı?
Bu arada girişimci ruha sahip her arkadaşın en büyük beklentisi kendini anlayan birileri bulmaktır. Bugün tek başına keşif peşindeki kişilerin biran önce ekipleşmesi kendi faydalarınadır.
Mark’ı dışarda bırakırsak hergün girdiÄŸimiz o büyük sitelerin hepsinin kurucusu en az iki kiÅŸidir.
Mark zaten 2 kişi kadar yer kaplamaktadır.
Biz de proje geliştiren bir ekip olarak yatırımcısız nereye kadar gidebilirsek gitmeyi, gerçekten getirisi olacaksa da buna göre taviz vermeden bir meleğin dokunuşuna izin vermeyi düşünüyoruz.
Bizim ülkemizde melek yatırımcı demek bir nevi tekerinize taÅŸ koyacak, sizi satın alacak para babası demekten öteye gidemez. Bir arkadaşımızın bulduÄŸu halen ülkemizde melek yatırımcı olduklarını iddia eden kiÅŸiler sizin önünüze koydukları anlaÅŸmada tüm diÄŸer faaliyetlerinizi kesmenizi, sadece bu projeyi bitirmeye odaklanmanızı ve 2 sene içinde alınan parayı geri kazandırmanızı bekliyor. Yani en fazla bu kadar sabra izin var. Halen gerçekten yatırım ihtiyacı olan projeleri için kaynak arayan arkadaşım umarım bu etohum’u görüp yeniden hayallere kapılmaz. Daha önceki yatırımcı çok ciddi bir rakamı harcadıktan sonra tüm yatırımı çekip ortada bıraktı. SözleÅŸme sadece yatırımcıyı kolluyor.
Umarım etohum günleri sonrası kurulan şirketler adlarından iyi olarak söz ettirir, üç gün içinde kaybolup gitmez.
İyi geceler.

-
6. Nurettin Özdoğan
27 Tem 2008 10:44Ben Burak hocanın imzasını attığı e-fikrime katılanlardan biriydim. Hiç unutamıyorum, o zamanlar direkt bizle Burak Büyükdemir kontaÄŸa geçmiÅŸti.Burak Büyükdemir ismi bir yerden yabancı gelmiyordu ancak ben ve e-fikrime katılan birçok kiÅŸi Burak Hoca’yı okul klübünden bir öğrenci arkadaÅŸ sanmıştı e-mail üzerinden. Bunun tek sebebi tabi ki samimiyetti.
e-fikrim’e katılanları yani bizleri Burak Hoca hala takip ediyor, giriÅŸimlerimizi hayata geçirmemiz için bizi hala bıkmadan yorulmadan cesaretlendiriyor.
e-tohum’un birçok giriÅŸimcinin hayatında dönüm noktası olacağına eminim. Buna yine imzasını atan Burak Hoca’ya da yürekten teÅŸekkür ederim genç giriÅŸimciler adına.
-
Evet, etohum aslında yatırımdan daha çok network kurmaya yarasa daha verimli olur. Örneğin yatırımcının parasını reklam vermek için kullanmaktan sa networkdeki arkadaşın sitesinde 1-2 ay boyunca sitenin reklamı yapılması daha verimli olur. Çünkü karşılığında herhangi bir maddi beklenti ve dolaysıyla yarıda bırakma olayı olmaz, ve fikriniz, projeniz 100% sizin kalır. Para aslında çok az lazım. o da sıfırdan başlanıyorsa, ama en ideali 1-2 sene bir şirketde çalışarak 10-20 bin kazanmak ve sonra en az 6 ay bu parayla sadece kendi projenle ilgilenmek. Kimseye ne borçlu ne de kimsenin yönetiminde tamamen özgür bir hayat yani. Ayrıca bir o kadar da eğlenceli. Olmadı diyelim, proje tutmadı, tekrardan 1-2 sene çalış ve başka birşey dene. Bunları yaparken eğlendiğin için kaybedecek birşeyin de yok.
Çünkü yatırımcı bulmak zor, projene inandırmak zor, yatırımcının sabretmesi zor, yatırımcının beklentilerini karşılamak, ütopik rakamlara ulaşmak garanti değil, yatırımcı bulduysan bile onların onayı olmadan istediğin herşeyi yapabilmen zor.
Bir girişimci özgür olmak ister, dogada dolaşan aslan gibi, bahçede gördüğünüz aslan başarılı bir girişimci olamaz. özgürlüğü kısıtlandığını anladığı anda kaçmak ister.
@Ersin KOÇ yorumunu beğendim.
-
8. orçun kılıç
27 Tem 2008 13:28çok faydalı bi sohbet olmuş. tesekkürler emegi geçenlere
-
9. Mehmet TABUR
27 Tem 2008 16:19Fikir çok güzel. Umarım hayata geçirildiğinde kuzuların kurtlara sunulduğu bir sofra şeklini almaz.
Sistem içerisinde yer alan projelerin gelişim aşamalarını eşzamanlı olarak takip edebilmeyi isterdim. -
10. by Ugur
27 Tem 2008 18:17Tarkan’ın bir ÅŸarkısında söylediÄŸi gibi verme verme akıl verme vereceksen para ver vereceksen para ver.
-
11. Vedat Erol
28 Tem 2008 04:56Sonuçta bu sektörde de bir tür gruplaşma bir ergene.com olayı var:) Sağa sola baksanız hep aynı kişiler, hep aynı gruplar mevcut. Ortada henüz doğru düzgün bir internet sektörü oluşamadı. Bunun sebebi sektörün gruplarıdır . Yeni projeler çıkıyor hepsinin altında aynı isimler mevcut. Paramız var gücümüzde var her şey kontrolümüzde sonuç lehlerine gidiyor. Neden internet sektöründe herkes ağlıyor. Beni geçtim çıksınlar bu kadar kaynağı 100 genç için harcayacağız desinler. Herkes eleştiriyor denmesin sonuçta çok hayali olan genç arkadaşlar var ve yazık.
Şimdi 10 tane grup sayın 200 000 dolar koyarsınız 2 000 000 dolar olur, 20 000 dolardan 100 proje desteklenir.
Burak Beyi tebrik ediyorum bir şey yapmak için uğraşıyor. Umarım iyi sonuçlanır.
-
12. Metin Kahraman
03 AÄŸu 2008 13:40ArkadaÅŸlar,
Etohum toplantılardan bir tanesine katılırsanız, Etohum’un nasıl bir yapıya sahip olduÄŸunu kimlerin geldiÄŸini, neler konuÅŸulduÄŸunu görebilirsiniz.
Ayrıca yeni gelen, fikri olan, genç-yaşlı, öğrenci-çalışan kimse ayırt edilmemekte ve konusunda uzman herkes tarafından da desteklenmektedir. Fikir dediğiniz şey herkesde var olan ve internette gezinirken bile her an elde edebileceğiniz çok basit bir şeydir. Herkesin fikri ve projesi var ama kaç kişi bu fikirlerini, projelerini modelleyip hayata geçirebilmiş? Eğer gerçekten birşeyler yapmak istiyorsanız, Etohum toplantılarından bir tanesine katılın ve biz de sizlere elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışalım. Emin olun fikriniz çalınmayacaktır, çünkü büyük ihtimalle daha önce benzer bir örneğini incelemiş olacağız.
Sevgiler
Yorum Yazın
© 2006-2008 Arda Kutsal
54 queries. 6.350 seconds.







26 Tem 2008 18:01
20 Ara 2008 12:06