Adhood

Mayıs ayında kısaca bahsettiğimiz Pronected.com yeni bir iş ağı (business network) olarak bugün itibariyle yayına girdi.

Pronected şu an için sadece Türkçe olarak yayın yapıyor ancak öğrendiğim kadarıyla şirketin global vizyonu çerçevesinde İngilizce dil seçeneği de ilerleyen dönemlerde devreye alınacakmış.

Henüz yayına girmediÄŸi dönemlerde incelediÄŸim ve giriÅŸimcisi ile tanıştığım Pronected‘ın bir yatırımcı ile yola çıkmasına, sonrasında yatırımcısı ile yollarını ayırmasına ve yeni yatırımcı arayışlarına ÅŸahit oldum.

Görüşmeleri sonunda herhangi bir yatırımcıyla çalışmadan kendi kaynaklarıyla yoluna devam kararı alan Pronected, bu süre içinde eksiklerini büyük ölçüde gidermiiş ve bugün aldığım bilgi ile beta olarak yayına alınmış.

Türkiye’de projeniz %70 hazırken bile erken aÅŸama yatırım alamayabileceÄŸinizin en güzel örneÄŸi olan Pronected‘ın bu süreçte yaÅŸadıklarını ÅŸirketin kurucusu Hakan Kadir Erdemir birgün anlatırsa eminim faydalı olacaktır.

Servisin ana yapısına kısaca bakarsak. Standart aÄŸ özelliklerinin yanında grup ve dosya paylaşım seçenekleri sunan Pronected‘in kolay kullanımı ve temiz tasarımını beÄŸendiÄŸimi söyleyebilirim.

Şu an için Türkiye pazarında büyük ilgi gören LinkedIn ve XING gibi rakiplerinin karşısında nasıl konumlanır ve başarıyı yakalar takip edeceğiz, ancak servis olarak kullanıcı yoğunluğunu yakalabilirse değer yaratabilir düşüncesindeyim.

Türkiye’de iÅŸ ağı anlamında hâlâ bir potansiyelin olduÄŸunu söyleyen sayılı kiÅŸilerden birisi olduÄŸum için, bu alana giren ürünlere dikkat edilmesi gerektiÄŸini düşünüyorum. Bu sebeple hem ÅŸu anda paylaÅŸtığım Pronected.com hem de Mayıs ayında yayına giren Profesyo.net‘in takip edilmesi ve ÅŸans verilmesi gereken ürünler olduÄŸuna inanıyorum.

Pronected‘ı denemek isterseniz ÅŸu anda açık beta’da olan servise buradan ulaÅŸabilir ve kayıt yaptırabilirsiniz.

Kullandığınız iş ağı hangisi/hangileri?

Sonuçları Göster

Loading ... Loading ...
EkleBunu Sosyal Paylaþým Butonu

İlgili Yazılar

25 Yorum »

Yazıya link verenler (Trackback URL)

  1. 1. Webrazzi » Pronected’a 1.5 milyon dolar yatırım
    13 Kas 2008 19:20
  2. 2. Mehmet ALP - BiliÅŸim Divanesi » Blog Archive » Pronected.com - Türkiyenin Sosyal İş Ağı
    13 Kas 2008 22:48

Yorumlar (Bu yazının yorumları için RSS)

  1. 1. Mehmet TURAC
    18 AÄŸu 2008 16:01

    Öncellikle Türkiye ye hayırlı olsun. Tabii bilmiyorum ama @Arda sen pronected’in diÄŸer versiyonunu gördün mü ama bu cidden oldukça “lite” bir versiyonu olmuÅŸ. Öncellikle alt yapı tamamen deÄŸiÅŸmiÅŸ. Daha önce perl tabanlı, web services ve javascript ile kullanılan bir alt yapısı mevcuttu. Yalnız sanırım yatırımcı ile yollar ayrıldıktan sonra o kadar büyük bir yatırım yapılamadı ve neredeyse bitmiÅŸ olan o sistemden daha minimize bir halde olan bu sisteme geçilmiÅŸ.

    Açıkcası benim gördüğüm ve test ettiğim kadarıyla; kullanımı oldukça basit, tasarımı sade performans açısından kaç kişi ile aynı anda kullandım bilmemekle beraber gerçekten hızlı. Tabii açıkcası kısıtlı bir kadroyla ve Türkiye şartlarında bu kadarı bile gayet güzel (bitmeye yakın ve umut vaadeden projeye yatırımcı desteği bulamama, ya da bulunca kriz olacak diye yatırımların çekilmesi vs.). Özellikle pilli networkte baş göstermiş yazılımcı sorunu tabii bu projede de ilk başlarda çıktığını biliyorum(duydum demek çok daha mantıklı).

    (Şimdilik) Türkiyeye ileride umarım Dünyaya hayırlı olur.

    Arkamdan birisi kovaladığından hızlı hızlı yazmak zorunda kaldım, yazım yanlışları vs. için özür dilerim :)

  2. 2. Önder EREN
    18 AÄŸu 2008 16:25

    Hemen üye oldum. Tasarımını da çok beğendim. Oldukça da pratik bir arabirim oluşturulmuş. Kariyerdeki sıralamanın mantığı anlatılmadığı için ters oluşturmuşum ama oklarla düzenlemek mümkün görünürken hata verdi o fonksiyon ve an itibarı ile tüm site hata veriyor bende. Düzelir düzelmez devam edeceğim kullanmaya.
    Umuyorum içerisinden cember.net gibi bir başarılı exit çıkarmış olan bu alanda bir başarı hikayesi de pronected olur.

  3. 3. Ersin KOÇ
    18 AÄŸu 2008 16:47

    Hakan arkadaşıma ve emeğine başarılar diliyorum. Projeyi uzun süredir test ediyorum, vatanımız için hayırlı olmasını diliyorum. :) Eleştiri oklarımı ilerleyen günlerde fırlatacağım. Şimdilik sadece test edip görüşlerimi özelden iletiyorum.

  4. 4. Ertan
    18 AÄŸu 2008 17:01

    Cember.net in yakaladigi basaridan sonra Turkiye’de bircok klonu turedi. Sanirim pronected da onlardan biri.

    Yapilmis ve basarili olmus bir projenin benzerini/aynisi hayata gecirmenin ve de bunu ayni cografyada denemenin pek parlak bir fikir olmadigini dusunuyorum. Bunlar muhtemelen cember.net satisindan sonra “vay be paraya bak” diyerek kollari sivayan fazlasiyla iyimser girisimler/girisimciler.

    Turkiye’de halihazirda basariya ulasmis projeleri kendilerine ornek alarak, “ben daha iyisini yaparım” diyenlerin, kararlarini bastan gozden gecirmeleri gerektigine inaniyorum. Basarili bir projenin daha iyisini yapmak icin; daha iyi bir arayüz veya daha sıkı bir altyapıdan cok daha fazlasına ihtiyac oldugunun bilinmesi gerekli.

    Pronected bence bastan kokuyor..

  5. 5. Y.Emre GÜZER
    18 AÄŸu 2008 17:59

    @Mehmet, projeye yapılan yatırımın Türkiye standartlarının çok üzerinde olduÄŸunu biliyorum. Bununla birlikte ortaya çok ciddi bir proje çıkardılar. Tebrik ediyorum…

  6. 6. Rashad
    18 AÄŸu 2008 20:07

    Azerbaycandan her kese salam.

    Kendim Azerbaijan Social Network sitesinin CEO-su ve kurucusuyum. Turkiye internet projeleri ile cok ilgileniyorum. Webrazzi-ye teşekkürler bilgiler için.

    Şimdi asıl mesele - Pronected benim ilgimi çok çekmişdi geçen yazınızda. Güzel interface var, üye oldukda ise ayrı dünyaya girmiş oldum. Çok güzel bence hem interface, hemde yazılım süper. İnşALLAH dünya çapında tanınır ve sevilir.

    UÄŸurlar.

  7. 7. osman
    18 AÄŸu 2008 20:23

    Tasarım olarak sade ve kullanışlı olmuş. Renkler biraz rakibi anımsatıyor :)
    Xing, Türkiye pazarına tamamen girmiÅŸken ona rakip site ne kadar baÅŸarılı olabilir. Bu Gittigidiyor sitesine rakip site açmak gibi birÅŸey. Üye sayısı en son üye id’sinden gördüğüm kadarıyla 180 civarında. Emeklerin boÅŸa gitmesi ne demek çok iyi biliyorum. Umarım Pronected’dek, arkadaÅŸların emekleri boÅŸa gitmez.

  8. 8. Ersin KOÇ
    18 AÄŸu 2008 21:16

    Bu proje başladığında ne cember.net satılmıştı ne de bu kadar çok yatırımcı girişimci gibi kavramlar havadaydı :) Tamamen eli ayağı düzgün bir iş networkü oluşturmak için başlatıldı. Alınan ilk yatırım şu an çopunuzun agızlarını açık bırakacak miktardaydı. Ama olmadı, bir yerde yatırım durdu ve yatırımcısız yola devam edildi. Şu an görülen kısım lite bir sürüm diyebiliriz. Ama ilerleyen günlerde projelendirilmiş asıl site ortaya çıkarsa exit projesi mi, klon mu,kral mı site söyler size bunu. :)

  9. 9. Mehmet TURAC
    18 AÄŸu 2008 21:54

    @Ertan, bir cogumuz belki de hepimiz cember.net’in icin de bulunduk. Ve benim gibi bir cok insan da cember.net’i kullanma sadece o’nun üye sayısını arttırdı. İlk olarak oldukca basarisiz buldugum bir arayuz e sahipti cember. Bu da kullanimi oldukca zorlastiriyordu. Her iÅŸe klon demek de ne kadar doÄŸrudur Allah aÅŸkına ? Neden bu ülkede bir KAVRAM üzerine site açıldığında hemen klon olunuyor. Yani facebook da bir klon o zaman ? Sonucta facebook da bir sosyal network. Ayrica siteyi biraz daha dolaşırsan site üyelerine cember.net in sunmadığı bazı avantajları görebilirsin. Kendin geniÅŸletebiliyorsun kendi sayfanı. Profillemeni istediÄŸin gibi yapabiliyor, kendini istediÄŸin ÅŸekilde ifade etmeni saÄŸlayabiliyorsun.

    Burda bu tarz eleÅŸtirilerin olabilmesi gercekten cok uzucu. Sonucta ilk olarak bu coÄŸrafyaya hizmet vermesi çok daha iyi deÄŸil mi ? Webrazzi bugun neden var ? ingilterede olan siteleri tanitmak icin mi ? Webrazzi bugun neden anasayasına ” Bu siteye eriÅŸim kendi kararıyla engellenmiÅŸtir.” yazmıştır, Türk internetinin geliÅŸiminin bir ÅŸekilde engellendiÄŸini düşündüğü için deÄŸil mi ?

    Bizim insanimiza yapılmayınca bu sefer daha sert eleÅŸtiriler geliniyor “İşte adam kendi vatanı için yapmadı da gitti para için amerikaya göre yaptı” gibi bir mantık oluÅŸuyor. Pronected daha bebek ve beta aÅŸamasında olan bir proje. Biz destek olup böyle projeleri dünyaya tanıtacağımıza, habire nasıl köstek oluruza bakıyoruz. Zira cember.net’in satılmasındaki tek bir baÅŸarı var o da Türkiye de “iÅŸ ağı” olarak tek siteydi. Üstelik bu proje cember.net satılmadan önce hayata geçirilmiÅŸ ve proje yapılırken cember.net satılmıştır.

    Bu sadece pronected olarak algılanmasın ; pronected, profesyo ve diğer bütün başarılı olabilecek emin harcanmış Türk projeleri.

    Ayrıca iyimserliğin içinde ciddi oranda realitede var sonuçta bu pazar çok büyük. Ve herkes bir yerden payını kapmak istiyor.

  10. 10. Y.Emre GÜZER
    18 AÄŸu 2008 23:07

    Ortaya hiçbir iş çıkarmadan, ad, soyad vermeden sadece yapılan işlere saldırmak moda mı oldu?

    @Ertan, bu ve benzeri projelerin 3-4 ay içerisinde tamamlanmıyorlar. Tabi benzeri bir projenin içerisinde hiç bulunmadığın için sana öyle geliyor olması normaldir diye düşünüyorum.

    Enerjimizi biraz iş yapmaya harcayalım lütfen, kurtulalım şu -bende yapardım, -benimde aklıma gelmiştilerden,

    @Mehmet ve @Ersin çok güzel özetlemişler durumu.

  11. 11. engin
    18 AÄŸu 2008 23:33

    Bence sitedeki lisan sayısı çok hızlı bir şekilde artırılmalı.

  12. 12. Levent Bali
    18 AÄŸu 2008 23:40

    Pronected’e klon diyen kiÅŸi Çember’in baÅŸarısız bir Xing klonu olduÄŸunu göremiyor mu? Ya da network kavramının Facebook’dan çok daha önce Friendster, hatta SixDegrees.com’a kadar uzandığını araÅŸtıramıyor mu?

    Çember harika bir çıkış yapmasına rağmen bence tasarım, kullanılabilirlik ve üyelere sunduğu servis bakımından çok zayıftı. Profesyo ve dudak uçuklatacak boyutta yatırım alan Pronected gerçekten de işini bilen ekiplerin elinden çıktı.

    Pazarı genişleten her ekibe destek vermemiz lazım.

  13. 13. Serkan BektaÅŸ
    19 AÄŸu 2008 00:13

    Hakan Abi bu işi hakkıyla yapan ve yaptığı işlerle başarıyı hak eden bir kişiliğe sahip ve bilgi birikimi konusunda şüphe yok.
    .
    Tebrikler eminim daha güzel yerlere gelecek pronected.

  14. 14. Ertan
    19 AÄŸu 2008 05:08

    @Mehmet;

    “İlk olarak oldukca basarisiz buldugum bir arayuz e sahipti cember. Bu da kullanimi oldukca zorlastiriyordu.”

    Bu cumle ile tam da benim uzerine basmaya calistigim hataya dusuldugunu goruyorum. “Basarili bir projenin daha iyisini yapmak icin; daha iyi bir arayüz veya daha sıkı bir altyapıdan cok daha fazlasına ihtiyac oldugunun bilinmesi gerekli.”

    Artik xing’in dahil oldugu bu alanda “ama benim tasarimim daha basarili, arayuzum daha yetenekli” gibi cumleler kurmanin yanlis beklentiler doguracagini ve sonunda hayal kirikligi yasanacagini zannediyorum.

  15. 15. Rashad
    19 AÄŸu 2008 13:48

    Internetde dolasirken yeni bir bebek buldum :) - http://www.bunect.com - Business Connect

    Bence yeni bir shey olucak!

  16. 16. Mehmet TURAC
    19 AÄŸu 2008 13:49

    Evet ertan, kesinlikle çok daha fazlası gerekli. Ama emin ol, dışardan atılıp tutulduğu kadar basite indirgenemiyor bu işler. Gerekli olduğu için insanlar beta sürümüyle birlikte bir şeyleri çıkartmışlar. Her şeyi yaparsın xingden hızlısındır, linkedinden. Çok daha fazla özelliğin vardır vs. vs. Ama sen bunu kullanıcıya gösteremiyorsan, kullanıcı kullanımda zorluk çekiyorsa, o projeyi kaldırıp eninde sonunda kaldırıp çöpe atarsin.

    Kimse bir hataya düşmedi. Ama her noktanın altına çize çize açıklama yapmaya gerek duymadım(k). Duymamamda gerekiyor. Beta sürümünde olan bir projeyi “klon klon klon” diyip bir ÅŸeyleri bilmeden ahkam kesmek hoÅŸ deÄŸil. Sadece bunu yazdım ve cember.net’e de bir kaç (haklı olarak) gönderme yaptım.

  17. 17. Ertan
    19 AÄŸu 2008 17:59

    Birseylerin yanlis anlasildigi kesin bu yazismalarda..

    Sadece daha hizli, daha yetenekli ve daha ozellikli bir site yaparak internette taÅŸlarin yerinden oynatilabilecegine inaniliyorsa; benim artik susma vaktim gelmistir.

    Hepbirlikte Pronected’i takip edelim. Zaman aradigimiz cevabi verecektir. Ben ongorulerimde yanilmak icin sabirsizlaniyorum..

  18. 18. Vedat Erol
    20 AÄŸu 2008 18:45

    Tasarımcı olmama ve güzel siteleri sevmeme raÄŸmen neden bilmiyorum tasarım açısından güzel ve özen gösterilmiÅŸ çalışmaların baÅŸarılı olacağına pek inanmıyorum. Xing örneÄŸinden yola çıkarsak, tasarım açısından cember.net Xing.com’un yanında amatör kalan bir siteydi. ÇoÄŸu kiÅŸi hala Xing.com’a alışamadığını ve soÄŸuk bulduÄŸunu biliyorum. Milliyet örneÄŸi ortada fontlara verilen gölgeleler, efektler. Bir zamanlar haberturk örneÄŸinde olduÄŸu gibi, sitelerini düzelttiler sanki eski durumdan uzaklaÅŸtılar. Keza önde olan çalışmalar gecce.com, ucankus vb. tasarım faciaları.

    Pronected çok güzel bir arayüze sahip :)
    Webrazzi hoş bir tasarıma sahip olsa nasıl olur bilmiyorum :)

    Eğer dünyaya açılacak bir proje olacaksa Pronected ismi güzel yok sadece Türkiye odaklı bir proje hedefleniyorsa ismi yanlış bir seçim. Dar bir çevrede kalır. Çok beğendiğimi belirtmeliyim, tebrik ederim

  19. 19. Çağatay
    21 AÄŸu 2008 19:39

    @Rashad: bari whois bilgilerini gizleseydin!
    Webrazzi’ye yabancı konuk hoÅŸtur lakin böyle oyunlar hoÅŸ deÄŸil.

    Domain name: BUNECT.COM Administrative Contact: Humbatov, Rashad newdomains@siteground.com Baku, D. Bunyadzade str. Baku, XX 1000 AZ +994.124343468

  20. 20. Rashad
    23 AÄŸu 2008 13:26

    Çağatay bey ben oyun oynamıyorum.

    Bu proje bizim eski gerçekleştirmeye zamanımız olmadığı bir proje. Şimdi üzerinde iş gediyor. İnşaALLAh yakın bir zamanda proje beta sürümü ile yayında olacak amma belki tam sürüm ortaya çıksın.

    Bizim amacımız pronected projesine karşı değildir. Şahsen ben pronecedi çok destekliyorum.

    Ben hiç kimse ile alay etmem :( Benim hakkımda böyle fikirleşdiğiniz için çox incindim.

    P.S. - Benim profilimi pronected.com-dan niçin sildiğiniz malum oldu!!!

  21. 21. Hakan Kadir Erdemir
    25 AÄŸu 2008 16:02

    @Rashad
    Internetde dolasirken yeni bir bebek buldum :) - http://www.bunect.com - Business Connect
    Bence yeni bir shey olucak!

    Göz göre görede yalan söylenmezki.

  22. 22. Rashad
    25 AÄŸu 2008 19:03

    Sizce :) anlami ne o mesajda?

    P.S. - Bundan sonra bununla ilgili yorumum olmayacak.

    P.S.S. - Amma yinede pronected.com ve ailesine gelecekde ugurlar.

  23. 23. Tuncay Tuncer
    02 Eyl 2008 14:48

    Zamanında kendilerinin aÄŸzından dinleme fırsatı bulduÄŸum, henüz açılmadan inceleme ÅŸansına eriÅŸtiÄŸim bu sisteme ben çok güveniyorum… Yolları açık olsun…

Yorum Yazın

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2006-2008 Arda Kutsal
58 queries. 0.654 seconds.