TC50 kazananı Yammer ve kurumsal Web 2.0
15 Eylül 2008 | Analiz, Araçlar, Fırsatlar, Kurumsal Web 2.0, Verimlilik, Yeni Girişimler |
TechCrunch50‘ye katılan giriÅŸimler arasından sıyrılarak birinciliÄŸi kazanan Yammer.com gözleri bir kez daha kurumsal Web 2.0 uygulamalarına çevirdi.
Yammer aslında bir Twitter modellemesi ancak şirket söz konusu popüler modeli genel sosyal boyuttan kurumsal boyuta taşıyarak inovatif bir yaklaşımla fark yaratıyor ve ileride ortaya koyabileceği iş modeli ile birçok çevrenin dikkatini çekiyor.
Yammer‘ın yaptığı iÅŸi aslında çok detaylı anlatmak gerekmiyor çünkü ürün tamamen bir Twitter diyebilirim. Tek farkı ise ÅŸirketlere özel bir Twitter uygulaması olması.
Twitter‘ın saÄŸladığı tüm özellikleri saÄŸlayan ancak bir ÅŸirket e-posta adresi ile kayıt yaptırmayı gerektiren Yammer, ilk baÅŸta kulaÄŸa fazlasıyla standart gelse de ÅŸirket içi Twitter kullanımı ile elde edilebilecek verimliliÄŸi kısa video demosunda izlediÄŸinizde faydaları kolaylıkla anlaşılabiliyor. Söz konusu videoya Yammer ana sayfasından ulaÅŸabilirsiniz.
Google‘ın sunduÄŸu kurumsal e-posta, wiki, döküman paylaşımı ve video çözümlerinin yanında, birçok ÅŸirketin sunduÄŸu özellikle kurumsal wiki çözümleri bu alanda dikkat edilmesi gereken geliÅŸmelerdir. Konuyla ilgili Web 2.0 Expo San Francisco zamanında paylaÅŸtığım “Web 2.0 kurumsal boyuta geçiyor” ve “Kurumsal wiki uygulamaları yükseliÅŸte” isimli yazılarımı tekrar gözden geçirmenizi öneririm.
2009 yılında çok daha yüksek değerlere ulaşacağını ve şirketler tarafından da bugün olduğundan fazla ilgi göreceğini tahmin ettiğim kurumsal Web 2.0 uygulamaları şirketlerin rutin operasyonlarının yanında dönemsel kullanımlar için de girişimciye değer yaratabilir.
Dönemsel kullanımlar olarak pazarlama ve reklam kampanyaları döneminde ya da proje süreçlerinde değerlendirilmek üzere kolaylıkla hayata geçirilebilecek bu tür servislerin sunulması şirketler için tercih sebebi olacaktır.
Yammer‘ın TechCrunch50‘de yakaladığı baÅŸarı eminim birçok yatırımcı ve giriÅŸimcinin gözünü bu alana dikmesine sebep olmuÅŸtur. Åžirketin yakın zamanda yüklü miktarda yatırım alması da kaçınılmazdır.
Türkiye pazarında da fırsat gösteren kurumsal Web 2.0 uygulamalarını takip etmeyi ve Yammer‘a göz atmayı öneriyorum.
İlgili Yazılar
- Kurumsal Web 2.0 uygulamaları ve Socialcast
- Kurumsal wiki uygulamaları yükselişte
- TechCrunch50′den ilk gün izlenimleri
- Twitter demiÅŸken: twshot!
- Web 2.0 kurumsal boyuta geçiyor
- Mike Butcher TechCrunch50′den Webrazzi için bildiriyor
- Twitter?
- Bir süre için Twitter’dan SMS beklemeyin
- Amerika’da halka inmiÅŸ en popüler Web 2.0 servisleri
- Storytlr’da hikayenizi yaratın
9 Yorum »
Yorumlar (Bu yazının yorumları için RSS)
Yorum Yazın
© 2006-2008 Arda Kutsal
56 queries. 0.583 seconds.






1. Şekip Can Gökalp
15 Eyl 2008 11:13
mixxt olarak 3 ay kadardır twitter üzerinde hepimize ait private hesaplar açtık ve herkes çeşitli desktop clientlar üzerinden gün içinde nelerle uğraştığını ve hangi görevleri tamamladığını buradan birbiriyle paylaşıyor. xxitter diyorduk bu olaya. =)
Son derece faydalı bulduğumu söylemeliyim, özellikle firma bu kadar küçük olmasına rağmen ofis dışından çalışan birçok kişinin olması böyle bir bağlantı noktasını kaçınılmaz kılıyor.
10-15 çalışanı olan bir firma için twitter üzerinde manuel bir ayarlama yapmak zor deÄŸil, ama daha fazlası için Yammer gibi bir sistem gerekli olacaktır. Yine de ne kadar yayılacağını merak etmiyor deÄŸilim. Büyük firmaları 2.0 konusunda ikna etmek o kadar da kolay bir iÅŸ deÄŸil gibi görünüyor ÅŸu ana kadarki geliÅŸmesine bakarsak. TC50′nin bu alana verdiÄŸi deÄŸer de buzların kırılması için faydalı olabilir.
2. amarat
15 Eyl 2008 13:09
şirketlerde de mail grupları var ve kişiler o mail grupları ekleniyor, bunun farkı ne olacak ki ?
3. Can
15 Eyl 2008 14:35
Küçük ÅŸirketler için ok.. Fakat büyük ÅŸirketler için yine sorun olacaktır.. Data’nın dışarıda bulunması birçok ÅŸirket için kabul edilemez birÅŸey.. laconi.ca daha cazip geliyor mesela..
Bu arada, iÅŸten ayrılmış/atılmış bir kiÅŸi’nin eriÅŸimi nasıl kesiliyor onu da merak ettim..
4. osman
15 Eyl 2008 15:29
Twitter’ın kendisi Türk kullanıcılara kendini sevdiremediki. Åžirket için kullanım bizde hiç tutmaz bence. Ayrıca 50 tane startup içinden zaten olan birÅŸeyin kopyasının seçilmesi de çok saçma geldi bana. Bence diÄŸer uygulamalara haksızlık edilmiÅŸ.
5. Weboha
15 Eyl 2008 15:32
Türkiye’de böyle bir uygulamanın tutacağını sanmıyorum. Twitter kullanan sayımız ve yerli twiterların durumu da ortadayken. Ayrıca TechCrunch50′de olan bir uygulamanın kopyasının 1. seçilmesi de çok saçma. DiÄŸerlerine haksızlık edilmiÅŸ…
6. Mert Nuhoglu
16 Eyl 2008 08:40
Yammer’ın baÅŸarılı olmasını çok zor görüyorum. Bir kere, çok kolay taklit edilebilir bir giriÅŸim. İkincisi, kurumların twitter tarzı haberleÅŸmeden hoÅŸlanması nasıl ve neden olacak belli deÄŸil. Üçüncüsü, twitter gibi mevcut servislerin ufak bir eklemeyle Yammer’a rakip olması çok kolay.
7. otomatikportakal
16 Eyl 2008 09:01
türkiye’de hiçbir ciddi ÅŸirket - biraz iddialı mı oldu ne? - bu uygulamayı kullanıp da ÅŸirket bilgilerini dışarıya açmak istemez.
8. Mehmet ALP
16 Eyl 2008 23:34
Türkiyede teknolojik anlamda oturmuş bir ofis bilinci olmadığından şirketlerin bu tür uygulamaları kullanmaları neredeyse imkansız.
Zaten twitterda ofis çalışması olmayan veyahut serbest çalışan kişiler genellikle kullanıyor.
Türkiyede twitter kurumsalı bir uygulama yapılsa 3-5 şirket dışında kullanan olmaz en az bi 10 yıl.
Kolay taklit edilebilir olması bence - bir yöndü bu yüzden 50 start-up arasından 1nci seçilmesi iyi olmamış.Daha farklı projeler seçilebilirdi , ancak burda verilen mesaj kurumsal projelerin daha çok tuttuğu bu olabilir..(gelişmiş ülkelerde)
9. Mustafa Dalcı
28 Eyl 2008 19:13
Bu sonucu ben “Kurumsal web’in geliÅŸimi” yerine yapılmış bir ÅŸaka olarak algılıyorum. Umarım Yammer’ın alacağı yatırımlar beni yalanlar ama TC50′yi bu ÅŸirketin kazanması düpedüz saçmalık.
http://www.readwriteweb.com/ar.....winner.php